Resa med husdjur

Åka färja med hund

Att resa med färja kan vara ett spännande äventyr för både dig och din hund. För att säkerställa en behaglig resa för din fyrbenta vän är det viktigt att förbereda sig väl. Många färjebolag välkomnar hundar och erbjuder anpassade faciliteter såsom särskilda hytter och promenadområden på däck.

Färjor till/från Sverige

Innan resan bör du kontrollera de specifika reglerna hos det färjebolag du planerar att resa med, exempelvis om hundar behöver vara i bur under överfarten eller om de får vistas i de allmänna utrymmena. Glöm inte att ta med vatten, hundens favoritleksaker och eventuellt en bekväm matta eller filt som din hund kan ligga på. Med lite planering kan färjeåkningen bli en rolig del av resan för både dig och din hund.

TT-Line

Hos TT-Line kan du ta en färja från Trelleborg och Karlshamn till Tyskland, Polen eller Litauen. Hunden är välkommen att vistas på däck och kan rastas närsomhelst de behöver det. Ange i bokningen att du har med dig en hund och därefter kan du välja en hytt (max 2 djur per hytt). Hunden måste hållas i ett kort koppel när den befinner sig utanför hytten. Om djurhytterna är slut kan standardhytt bokas.

Läs mer och boka hos TT-Line

Stena Line

Hos Stena Line kan du ta en färja från Nynäshamn, Göteborg, Halmstad, Trelleborg och Karlskrona till Danmark, Tyskland, Polen eller Lettland. Här kan du boka plats för din vän i en kennel, ta med den ombord eller låta dem stanna i bilen (ej tillgängligt på alla rutter). Vissa av Stena Lines färjor har också hytter som tillåter hundar. Innan du bokar bör du läsa vilka villkor som gäller för sällskapsdjur på just din rutt.

Läs mer och boka hos Stena Line

Direct Ferries

Direct Ferries är en sökmotor och prisjämförelsesajt för färjetrafik. Här kan du boka en biljett till över 4000 färjerutter och till över 900 hamnar i hela världen. Enligt Direct Ferries så låter de flesta färjebolagen dig ta med husdjur mot en mindre avgift. Vid bokningen ange att du har en hund med dig för att se vilka valmöjligheter du har att boka en färjebiljett. Regler kring var din hund får vistas under överfarten beror på längden och typen av överfart.

Läs mer och boka hos Direct Ferries

Regler när du åker utomlands

Som hundägare har du en skyldighet att ta reda på vilka införselregler som gäller för det landet du reser till. Länder utanför EU har generellt hårdare införselkrav än länder inom EU. Om du inte uppfyller kraven kan du avvisas vid ankomst eller riskera att hunden sätts i karantän.

ID-märkning

För resor inom EU måste hunden identitetsmärkta med ett mikrochip av ISO-standard, antingen genom en tatuering eller ett chip i nacken.

Vaccination mot rabies

Hunden måste vaccineras mot rabies om de ska resa utomlands. Detta kan tidigast göras vid 3 månaders ålder och hunden får först resa utomlands 21 dagar efter fullständig grundvaccination. Hunden bör även vara vaccinerad mot valpsjuka, HCC, parvovirus och leptospiros.

EU-pass

Vid den första rabiesvaccinationen utfärdas ett EU-pass. Här kan man se veterinärens notering av utförda vaccinationer och behandlingar. Passet är en värdehandling och måste tas med vid utlandsvistelse.