Hund på stranden

Bada med hund

I Sverige finns flera hundvänliga badplatser där du kan njuta av sol och bad tillsammans med din fyrbenta vän. Dessa speciella badplatser erbjuder ofta avskilda områden där hundar är välkomna att leka och simma. Läs vår guide om de bästa badställena och var du kan hitta hundvänliga hotell i närheten.

Hundbadplatser

Se var du kan ta med din hund året om. På kommunens offentliga badplatser får man ej ta med hunden under perioden 1/6 - 31/8. På våra sidor om hundvänliga hotell i respektive stad listar vi även var du hittar hundbadplatser.

Stockholm

  • Långholmens klippbad: Klippbadet ligger på östra Långholmen.
  • Sätra hundstrand: Ligger i Skärholmen. Tar ca 20 min bilresa från Stockholm.
  • Gömmarens naturreservat: 2 hundbad, ett på södra sidan och ett på norra sidan.

Göteborg

  • Aspholmen – Saltholmen: Populär badplats nära centrum med spårvagn.
  • Billdal: Mysig badplats med mjuk havsbotten. Närmaste hållplats är Billdal.
  • Bergsjön: Bergsjöbadet ligger utanför Göteborg. Närmaste hållplats är Atmosfärgatan eller Komettorget.

Malmö

  • Ribersborgs hundbadplats: Ligger centralt i Malmö. Finns även tillgång till 2 hundrastgårdar.

Gotland

  • Blå lagunen: Ett kalkbrott på norra Gotland som är mycket populärt. Det går utmärkt att ta med hunden om man visar respekt för andra sol- och badgäster. Det finns även gott om skuggigare platser för dig och vovven.

Vatten- och kylprodukter

Se Petsters sortiment av kylmattor, kylvästar, vattenflaskor, leksaker och andra prdukter som kan vara livsviktiga eller roliga för hunden under varma sommardagar. Här hittar du bland annat Companion Cooling mat, vilken är den kylmatta vi testat på vår hund och tycker fungerar bäst.

Vad du bör tänka på!

1. Tider

Hundar kan ha tillåtelse att bada vid vissa tider på dagen eller under vissa månader på året. Det är viktigt att följa de specificerade tiderna om de finns.

2. Ha din hund i koppel

Många stränder kräver att hundar hålls i koppel när de inte är i vattnet. Se till att ha en koppel tillgängligt och använd det när det behövs.

3. Städa efter din hund

Du kan bli ombedd att plocka upp efter din hund och slänga bort avföring på ett ansvarsfullt sätt. Detta är vanligt för att bevara strandens renhet.

4. Visa hänsyn

Tänk på andra strandbesökare och deras komfort. Håll din hund under kontroll, undvik överdrivet skällande och se till att din hund inte stör andra besökare.

5. Håll koll på din hund

Se till att din hund är säker i vattnet och övervakas noggrant, särskilt om det finns strömmar eller andra faror.

6. Område

Vissa stränder kan ha speciellt utmärkta områden där hundar är välkomna att bada och leka. Håll dig inom dessa områden om sådana finns.

7. Se upp för algblomning

Undvik att hunden badar om det förekommer mycket algblomning i vattnet. Hunden kan drabbas av algförgiftning vilket gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning, gulsot och dödsfall som följd.

7. Se upp för solen och värmen

Även hundar kan bli solbrända och uttorkade. Se till att befinna er i skuggan och ta med färskt vatten till hunden.